Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Op dieet en (toch) uit eten

Op dieet en (toch) uit eten

Sinds een paar dagen zit je helemaal in je dieet. Je eet gezond en regelmatig, maar niet teveel. En je ziet zowaar de naald van de weegschaal al voorzichtig zakken…

Fitness en afvallen. Zeg NOOIT: Ik ga op dieet
Fitness en afvallen. Zeg NOOIT: Ik ga op dieet

Sinds een paar dagen zit je helemaal in je dieet. Je eet gezond en regelmatig, maar niet teveel. En je ziet zowaar de naald van de weegschaal al voorzichtig zakken, wat je nog meer motiveert. En dan… krijg je de uitnodiging om met een stel vrienden te gaan dineren. Zo’n uitnodiging dreigt ‘roet in het eten te strooien’. Logisch dat je eerste reactie ‘nee’ is. En toch is dat helemaal niet nodig. Een dineetje of lunch buiten de deur hoeft niet per definitie een aanslag op je dieet te zijn. Hier zijn een aantal tips die je slanke lijn (of slanke lijn ’to be’) veiligstellen.

Stel je niet bloot aan het commentaar van anderen

Over het algemeen kan men het maar slecht verdragen om heerlijk te gaan tafelen met iemand die op dieet is. En laten we eerlijk zijn, het bederft ook wel de eetlust als je iemand voor je hebt die lusteloos in haar bordje sla zit te prikken en van haar glaasje water nipt. Met zo’n houding vraag je er gewoon om dat de anderen je aansporen om meer te eten. Vertel daarom, als het even kan, de anderen (behalve ‘je bondgenoot’, zie hieronder) gewoon niet dat je op dieet bent en pas de volgende besteltrucjes toe.

Wat te drinken?

Bestel je gewoonlijke drankje – of het nu wijn of bier of een cocktail is – maar zorg ervoor dat je het bij één glas houdt. Nip af en toe aan het glas maar bestel daarnaast ook een karafje water. Zo lijkt het erop dat je gezellig met het gezelschap meedrinkt maar ondertussen houd je wel in de gaten dat je niet teveel alcohol (een notoire dikmaker) en genoeg water (en weldoener) binnenkrijgt. In oosterse restaurant is er bovendien nog een goed alternatief voor water, bier of wijn, en dat is thee. Wel zo gezellig én toch gezond en caloriearm. Bestel verder liever geen drankjes met veel suiker. Heb je zin in een ‘vullend’ drankje kies dan eerder voor koolzuurhoudend tafelwater. Een andere goede ‘vuller’ is tomatensap.

Blijf uit de buurt van de broodmand

Bestel geen brood. Het is een dikmaker die maar weinig voldoening geeft. Je kunt je ‘calorieën’ beter sparen voor het voor- en hoofdgerecht. Komt er toch brood op tafel, blijf dan uit de buurt van het broodmandje. Maak iemand een stukje brood voor je klaar, eet het dan voor de vorm op, maar voel je vrij het tweede stukje te weigeren met een ‘ik wacht even…’.

Het voorgerecht

Kiest je gezelschap voor een voorgerecht, dan zit er niets anders op dan mee te doen. Gelukkig hebben veel restaurants tegenwoordig salades als voorgerecht op het menu staan. Het is een ideale starter. Vermijd echter salades met kaas en vette dressings. Spreken de salades je niet aan, ga dan voor een voorgerecht op basis van mager vlees (carpaccio) of vis (een klein stukje vette vis als haring of paling kan geen kwaad), maar pas ook hier weer op voor de dressings. Zit er niets ‘luchtigs’ bij, kijk dan eens bij de bijgerechten. Een gemengde salade of een portie gekookte groenten kunnen uitkomst bieden.

Het hoofdgerecht

Kies voor een eenvoudig gerecht – op basis van vis of vlees (wederom geen kaas!) -, bij voorkeur zonder al te veel saus. Gekookt of gepocheerd is altijd beter dan gefrituurd of in de boter gebakken. Vis of vlees op de gril past prima in een caloriearm dieet. Komt het hoofdgerecht met een bijgerecht, kies dan bij voorkeur voor gekookte groenten (geen aardappelen!) of een salade. Vermijd frietjes en rijst. Worden ze toch mee geserveerd, raak ze dan niet aan (zodra je eraan begint, ben je verloren).

Het dessert

De beste keus is natuurlijk vers fruit (zonder toegevoegde suiker en sauzen). Wil je toch met de zoetigheden van de anderen meedoen, ga dan voor sorbetijs. In de regel is dit aanzienlijk minder vet dan ‘gewoon’ schepijs. Vermijd slagroom en laat garneringen als koekjes voor wat ze zijn.

Voel je niet gedwongen om je bord helemaal leeg te eten

We krijgen het met de paplepel ingegoten om ons bord keurig netjes leeg te eten. Maar waarom zou de kok van het restaurant mogen beslissen hoeveel jij eet? Eet zoveel als jij wilt en maak er geen punt van om iets te laten liggen. Vind je het vervelend, leg er dan netjes je vork en mes overheen zodat er niet veel meer van te zien is. En geef de ober vooral géén uitleg waarom je iets hebt laten liggen. Doe alsof het vanzelfsprekend is.

Maak een bondgenoot aan tafel

Nog beter is het natuurlijk als je een ‘bondgenoot’ aan tafel kunt vinden. Iemand die maar al te blij is met wat jij niet meer aankunt (of niet meer wilt eten). Vooral mannen zijn daar graag voor te porren. De bondgenoot aan tafel heeft drie grote voordelen. Je hoeft het niet meer zonde te vinden dat je iets hebt laten staan, je komt niet meer in de verleiding om toch nog maar even verder te eten en als de ober afruimt, is ook jouw bordje schoon leeg.

Een stukje chocolade als zoete afsluiting

Heb je na de maaltijd toch nog een onweerstaanbare, zoete trek, ga dan voor een klein stukje bittere chocolade. In veel restaurants wordt dit bij de koffie geserveerd. Het is een waardige afsluiting van een heerlijk maar al met al caloriearm diner.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE