In de zomer worden we niet zelden geconfronteerd met kleine maar lastige kwaaltjes. Eén daarvan is: droge of soms zelfs gekloofde hielen. Pijnlijk en bepaald niet mooi om te zien. Een doorn in het oog voor wie graag sandalen of slippers draagt.
Waarom droge hielen?
Dat droge hielen vaak in de zomer voorkomen, is eigenlijk niet verbazingwekkend. De lucht is vaak droger en warm. Bovendien lopen we in het warme seizoen graag op blote voeten of open schoenen. De huid van de voeten, vooral van de hielen, droogt hierdoor gemakkelijk uit, wordt dik en kan op sommige plaatsen zelfs barsten. En juist omdat we vaak sandalen of slippers dragen, hoopt het vuil zich gemakkelijk in de ontstane kloven op. Iedereen kent het onappetijtelijke aangezicht van een paar met donkere lijnen dooraderde hielen wel.
Niet alleen de blootstelling aan droge, warme lucht, vochtverlies en het lopen of staan op harde en droge oppervlakken kan droge hielen veroorzaken. Het verschijnsel kan ook optreden als gevolgen van hormonale veranderingen (bijvoorbeeld in de menopauze), het kan te wijten zijn aan transpiratieproblemen of een slechte bloedcirculatie en kan zelfs het gevolg zijn van een ziekte als diabetes. Het is dan ook aan te raden om – als de kwaal langer aanhoudt of zich in ernstige vorm manifesteert – een arts te raadplegen.
Maar gelukkig verdwijnen droge hielen aan het einde van de zomer – als onze voeten weer netjes in dichte schoenen steken – vaak als sneeuw voor de zon en is daarmee de kous af. Dat neemt echter niet weg dat voorkomen beter is dan genezen. Een goede voetverzorging zal helpen de voeten in een goede conditie te houden, ook in de zomer.
Een goede hygiëne
Een goede verzorging begint, zoals altijd, met een goede hygiëne. Maak er een gewoonte van om ’s avonds voor het naar bed gaan je voeten altijd te wassen. Gebruik daarvoor geen agressieve producten, maar een mild reinigingsproduct (het liefst op basis van natuurlijke oliën) en zonodig een zacht borsteltje om vuil weg te borstelen. Gebruik zo nodig een eveneens milde scrubcrème om de dode huidcellen te verwijderen. Breng na deze reinigende handelen ten slotte een speciaal voor droge hielen ontwikkelde crème aan. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig voor de beste resultaten.
Hydrateren is en blijft het sleutelwoord
Heb je ’s avonds wat meer tijd ter beschikking, verwen je voeten dan eerst met een warm voetenbadje. Droog je voeten daarna zorgvuldig af en breng de crème aan.
Blijf je voeten, ook als de kloofjes geheeld zijn en de huid weer zacht is, altijd goed verzorgen met een voedende en vooral vochtinbrengende crème. Hydrateren is en blijft het sleutelwoord.
Tip: het vruchtvlees van een rijpe banaan zou droge hielen kunnen verlichten. Prak de banaan en breng het papje op de hielen aan. Laat het tien minuten intrekken en spoel je voeten dan af. Baat het niet, dan schaadt het niet.