Toen ik achttien was en mijn eerste vriendje had, beleefde ik een vreemde emotie: ik was jaloers op zijn krant. Ik vond het vreselijk hoe hij elke morgen zo’n kersvers bezorgd exemplaar met – wat mij leek – liefde op de tafel uitvouwde, zichzelf een kop koffie inschonk en zich vervolgens in zijn lectuur verdiepte. Tijdens dat uurtje liep ik doelloos rond, op zoek naar manieren om zijn aandacht te trekken. Want dat was het dus. Die krant die beroofde mij, zijn vriendin, van zijn aandacht.
Achteraf gezien was mijn krantjaloezie zo gek nog niet. Tegenwoordig lijden tig mensen aan soortgelijke jaloezie. Er is zelfs een naam voor uitgevonden: ‘phubbing’. Dit woord is een samentrekking van ‘phone’ en ‘snubbing’. Dat laatste betekent zoiets als iemand negeren, de rug toekeren. ‘Phubbing’ is dus niet meer dan iemand vanwege je mobieltje negeren. Of: méér aandacht hebben voor je mobieltje dan voor de mensen om je heen.
Je kent het verschijnsel vast. Je zit het eigenlijk overal gebeuren. Kijk maar eens rond in een café. Hoeveel mensen praten echt met elkaar zonder dat ze afgeleid worden door piepjes van dat veeleisende telefoontje? En wat doen jij en je partner? Slepen jullie je mobieltje in huis van kamer naar kamer en leggen jullie als jullie uit eten gaan je mobieltje pontificaal naast je bord? Allemaal herkenbare dingen, toch?
En je hebt vast wel eens momenten van ‘phubbing’ gehad. Momenten waarop hij meer aandacht heeft voor de social media dan voor jou, zijn bloedeigen partner. Irritant, toch? Maar vaak doen we er zelf net zo hard aan mee, want de social media zijn spannend, komen elke keer weer met iets nieuws en zorgen voor instant emoties. Terwijl je partner toch altijd maar weer hetzelfde is. Aandacht voor hem, dat komt later wel, toch?
Maar wanneer?
Echte aandacht voor je partner komt pas als jij (en hij) je mobieltje uitschakelt of ver weglegt.
Maar waarom zou je dat doen?
- Omdat (echte) aandacht voor elkaar hebben belangrijk is. Het is fundamenteel in een relatie om (echt) met elkaar te blijven praten. Uit onderzoeken blijkt dat mobieltjes – samen met geld, kinderen en seks – notoire relatiekillers geworden zijn.
- Omdat social media snelle, kortstondige emoties veroorzaakt die onrust veroorzaken en je afleiden van je partner en jullie samenzijn.
- Omdat er steeds meer ruzies rond de ’technoference’ ontstaan en waarom zou je ruzie maken omdat social media je relatie verstoren in plaats van gewoon je mobieltje weg te leggen?
- Omdat je, zolang je mobieltje blijft piepen om aandacht, niet (goed) in staat bent om zijn gemoedstoestand te begrijpen en zijn signalen op te vangen.
- Omdat je, zolang dat mobieltje blijft piepen om aandacht, niet adequaat op hem kunt reageren.
- Omdat een piepend mobieltje momenten van intimiteit verstoort (denk aan het samenzijn in bed).
- Omdat je mobieltje je afleidt van het hier en nu, van echt voelen en genieten.
- Omdat je mobieltje je gedachtengang verstoort en je afleidt van de echte dingen van het leven.
- Omdat je partner jouw volle aandacht verdient en hij de prioriteit heeft (moet hebben) boven social media geneuzel. Andersom geldt ook dat je hem, als je maar blijft ‘phubben’, het gevoel geeft dat hij minder belangrijk is dan jouw mobieltje (en dat voelt rot!).
- Omdat de social media zelfs de inhoud van de gesprekken die jullie voeren beïnvloeden. In plaats om te focussen op jullie samenzijn bespreken jullie de nieuwtjes die uit je mobieltje blijven binnenstromen.
- Omdat…
De rest mag je zelf invullen.
En dus?
Wees je bewust van de invloed van je mobieltje en de social media. Schakel je telefoontje eens wat vaker uit en vraag je partner hetzelfde te doen. Kijk elkaar in de ogen en wees er voor elkaar! (Vergeet niet om ook even de sportkrant weg te leggen).