Hoe ga je om met een manipulatieve partner? Wat doet het met je relatie en met jou? Laten we vooropstellen dat het niet gemakkelijk is om een relatie met een manipulatief iemand in stand te houden. Relaties zouden idealiter gebouwd moeten zijn op vertrouwen, respect en wederzijdse steun. Het kan echter gebeuren dat je een relatie aangaat met een partner die een emotionele manipulator is. Dit kan een ongezonde en potentieel schadelijke dynamiek creëren. Je moet heel sterk in je schoenen staan om bij jezelf te blijven.
In dit artikel gaan we in op de problemen die een relatie met een manipulatieve partner onvermijdelijk met zich meebrengt en proberen we een aantal goede en beproefde adviezen te geven over hoe je met deze situatie om kunt gaan.
Manipulatie in je relatie begrijpen
Manipulatie in relaties houdt vaak in dat de ene partner bijna of volledig onzichtbare tactieken gebruikt om het gedrag, de gedachten of de emoties van de andere partner te controleren of te beïnvloeden. En dat in het eigen voordeel. De meest voorkomende manipulatieve gedragingen zijn:
- gaslighting: je partner trekt de realiteit of jouw herinneringen in twijfel of geeft op een overtuigende manier een andere versie van de feiten zodat je erin gaat geloven;
- schuldgevoel aanpraten: je partner gebruikt jouw schuldgevoel om je acties te controleren;
- love-bombing: je partner vertoont overmatige genegenheid om controle voor je te krijgen of houden;
- emotionele chantage: je partner dreigt met negatieve gevolgen als je niet meewerkt of toegeeft;
- schuld verplaatsen: je partner verlegt verantwoordelijkheden naar jou.
Wat doet het met je?
Een relatie met een manipulatieve partner kan ernstige gevolgen hebben, zoals een verminderd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, vlagen van angst en depressie, isolatie van vrienden en familie, vertrouwensproblemen en zelfs verlies van persoonlijke identiteit.
Omgaan met een relatie met een manipulatieve partner
Om een relatie met een manipulatieve partner in goede banen te leiden, of in ieder geval te proberen dat te doen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de situatie waarin je je bevindt, om de verschillende manipulatietactieken van je partner te doorzien, om de moed te hebben om op je instincten te vertrouwen als er iets mis is en om zelfs zo ver te gaan dat je een dagboek bijhoudt om de gedragspatronen waaraan we dagelijks worden blootgesteld bij te houden.
Praktische tips
Hier zijn enkele praktische tips om altijd in gedachten te houden.
- Stel duidelijke grenzen en communiceer deze stevig en consequent naar je partner. Wees niet bang om consequenties op te leggen als grenzen worden overschreden.
- Geef altijd prioriteit aan je eigen mentale en emotionele welzijn.
- Onderhoud relaties met vrienden en familie, raak niet geïsoleerd.
- Koester en cultiveer persoonlijke interesses en hobby’s, of die nu nieuw zijn of al bestonden.
Steun van familie en vrienden
Het is essentieel om steun te zoeken bij degenen die altijd onvoorwaardelijk van ons hebben gehouden. Vertrouwde familie en vrienden zijn een essentieel ondersteunend netwerk om mensen te helpen die door een dergelijke situatie gaan. Wees niet bang hulp te vragen. Heb je daar behoefte aan sluit je dan aan bij een (serieuze en betrouwbare) steungroep voor partners van manipulatieve mensen. In ernstigere gevallen kan het de moeite waard zijn om een gekwalificeerde therapeut te raadplegen voor professionele begeleiding.
Als je partner bereid is, zoek dan samen professionele hulp. Een therapeut kan bemiddelen in discussies en hulpmiddelen aanreiken voor gezondere communicatie.
Doorgaan of beëindigen?
Tot slot komt hier het moeilijkste en vaak pijnlijkste punt. Beoordeel of het het waard is om de relatie in stand te houden. Probeer te begrijpen of de partner echt bereid is om te veranderen en aan de problemen te werken, en wees bereid om de relatie te beëindigen als de manipulatie doorgaat of verergert. Het gaat tenslotte om jouw leven en welzijn.