Wat is een vette huid en wat zijn de oorzaken daarvan? En hoe moeten we met een vette huid omgaan, wat moeten we tegen pukkeltjes doen – en wat niet? We leggen het je hieronder uit.
Wat is een vette huid?
Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen. Je kunt een vette huid heel gemakkelijk herkennen aan de beruchte T-zone (kin, neus en voorhoofd) die bij een vette huid vaak glimt. Verder is een vette huid dikker dan een niet-vette huid omdat er talg op het huidoppervlak terechtkomt. Dit zorgt voor een versterkte verhoorning van de huid.
Talg bestaat voor een belangrijk uit vet en heeft een belangrijke functie. Je zou kunnen zeggen dat talg de ‘smeerolie’ van onze huid is. Talg beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Als er sprake is van een excessieve talgvorming, dan is de huid niet in evenwicht. In plaats van de huid te beschermen, verandert de PH-waarde van de huid en kunnen er – als de huid wordt verwaarloosd – ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen zijn vaak de voorbode van acne. Bevindt de huid zich in deze staat, dan is de huid onbeschermd tegen bacteriën en schadelijke micro-organismen.
Een positief aspect van de vette huid is daarentegen dat deze maar langzaam veroudert. Rimpels verschijnen later dan bij een droge huid en de huid blijft lang jong. Het is ook een sterke huid. Als het je lukt om de excessieve talgproductie weer in balans te brengen, dan krijg je niet een droge huid maar een gezonde huid die goed beschermd is. Het geheim zit ‘m dus daarin: het in balans brengen van de vette huid.
De oorzaken van een vette huid
We gaan hier niet in op verstoringen in de huid die veroorzaakt worden door hormonen en andere inwendige oorzaken, maar we zullen ons beperken tot de uitwendige oorzaken. Vaak genoeg ontstaan huidaandoeningen (pukkeltjes en acné) door stress. In het algemeen komt acné bij jonge mensen voor, in de periode dat zij ‘van kind veranderen in vrouw (of man)’. Het lichaam verandert en alleen al dit feit zorgt voor stress. Verder is de puberteit een periode waarin vooral de school veel van je eist. De stress voor een examen bijvoorbeeld kan ertoe leiden dat de huid verslechtert. Maar het komt ook voor dat minder jonge mensen – bijvoorbeeld veertigers – opeens last krijgen van pukkeltjes. Ook dan is de oorzaak vaak stress, in de familie, op het werk. Verder is het van belang te beseffen dat luchtvervuiling en rook de vette huid kunnen verslechteren. Deze substanties zetten zich namelijk op de huid vast en sluiten de poriën. Het gevolg? Meeeters (zwarte comedonen) en uiteindelijk ook ontstekingen (witte comedonen).
Er wordt wel gezegd dat een verstoring van de huidbalans wordt veroorzaakt door chocolade of andere voedingsmiddelen als varkensvlees en patat. Dat zouden we niet zo stellig willen zeggen. Niet de voedingsmiddelen zelf zijn de oorzaak van huidaandoeningen, maar vooral het feit dat deze voedingsmiddelen moeilijk te verteren zijn. Onze maag moet hard werken en dit veroorzaakt stress. Niet chocolade op zich zorgt dus voor huidaandoeningen maar de tijd die gemoeid is met de vertering. Je hoeft voedingsmiddelen als chocolade, varkensvlees en patat dus niet van je menu te schrappen, maar er alleen maar minder grote hoeveelheden van te eten. De hoofdregel is: wees matig (en dat geldt eigenlijk voor alles!).
Hoe behandel je een vette huid?
Het belangrijkste is dus je huid weer in balans brengen. Wie last heeft van excessieve talgvorming moet de huid goed schoon houden. Een goede hygiëne is een must. Zo moeten make-upresten en ander vuil (bijvoorbeeld tengevolge van sigarettenrook) iedere dag – met name voor het slapen gaan – goed verwijderd worden.
DE VETTE HUID. WAT JE NIET MOET DOEN
- Gebruik geen schuimende zeep of andere schuimende producten (deze producten zijn in het algemeen nogal agressief)
- Gebruik geen alkalihoudende zeep (deze veranderen de PH-waarde van je huid en werken irriterend)
- Gebruik geen alcoholhoudende producten.
Ten onrechte wordt – door gebrek aan informatie – de vette huid vaak met reinigende producten die het vet verwijderen behandeld. Als je dit doet, dan gaat de huid – die van nature een beetje vet en vochtig moet zijn – direct aan het werk om nog meer talg te produceren. Je bereikt dus het tegenovergestelde resultaat. Het is belangrijk te realiseren dat een vette huid een gevoelige huid is, waar je goed mee om moet gaan.
DE VETTE HUID. WAT JE WÉL MOET DOEN
Gebruik voor een vette huid producten die de huid weer in evenwicht brengen en die speciaal bedoeld zijn voor de vette huid. Het moeten producten zijn die:
- het overtollige talg verwijderen/afbreken
- die de talgvorming verminderen (die dus de werking van de talgklier normaliseren)
- die de huid beschermen tegen schadelijke bacteriën en invloeden van buitenaf.
Wat je goed moet bedenken, is dat deze producten het probleem niet in enkele weken oplossen. Een vette huid is een feit. Als je niet direct ingrijpt, kun je er jaren last van hebben. Om de huid weer in evenwicht te brengen, is een goede aanpak (bij de schoonheidsspecialiste of met middelen die door je arts zijn voorgeschreven) van belang.
Hoe ga je om met meeeters?
In de tussentijd is het van belang dat je op de juiste manier omgaat met pukkeltjes, puistjes en meeeters. Doe je dat niet, dan kun je er wel eens lelijke littekens aan overhouden.
Meeeters (zwarte comedonen) ontstaan doordat het teveel aan talg zich ophoopt in de uitvoergang van de talgklier (de porie). De porie raakt verstopt. De talg kleurt zwart doordat zij in contact komt met de melanine in de huid.
Meeeters kun je het beste door de schoonheidsspecialiste laten verwijderen. Zij zal je huid voor de extractie van meeeters klaarmaken met een lichte scrub die de huid soepeler maakt en de verhoornde laag verlaagt zodat de meeeters meer aan het oppervlak komen te liggen, waardoor het gemakkelijker is deze te verwijderen (zonder te drukken).
Hoofdregel is dus: kom niet zelf aan meeeters. Door ze uit te drukken activeer je de talgvorming. Door de aanwezigheid van bacteriën in de porie kan zelfs een ontsteking ontstaan. Verder kan de huid zich zelfs blijvend donkerder kleuren.
Hoe ga je om met pukkeltjes en puistjes?
Witte pukkeltjes en puistjes (met een witte kop) ontstaan doordat bacteriën die zich voeden met talg en keratine doordringen in de huid. De aanwezigheid van deze bacteriën zorgt voor ontstekingen. Ook in dit geval is een goede hygiëne van groot belang. Houd je huid schoon en laat pukkeltjes alleen door de schoonheidsspecialiste verwijderen om nieuwe ontstekingen en littekens te voorkomen.
Voor de behandeling van sporadische pukkeltjes – die wij allemaal wel eens hebben – bestaan speciale producten die de ontsteking remmen. Ga deze pukkeltjes dus niet met tandpasta te lijf want tandpasta beschadigt de huid! Heb je vooral last van een glimmende huid, probeer dan eens een ‘anti-glimproduct’. Deze producten kunnen vaak over je make-up aangebracht worden. Je kunt het product dus meerdere malen per dag aanbrengen.
Tot slot: heb je last van acné, ga dan niet doe-het-zelven, maar raadpleeg de huisarts en/of dermatoloog zodat je de pukkeltjes gericht en verantwoord te lijf kunt gaan.