We slapen het beste als we ons niet alleen, uitgesloten of geïsoleerd van anderen voelen. Voelen we ons eenzaam dan heeft dat invloed op de kwaliteit van onze nachtrust, ook al slapen wel misschien net zoveel uren. Wil je goed slapen dan zul je een liefhebbende partner aan je zij moeten hebben, zou je kunnen concluderen. Iets dat velen van ons vast uit ervaring al weten.
Geborgenheid bevordert kwaliteit nachtrust
Het verband tussen geborgenheid en nachtrust komt naar voren in een onderzoek van de Universiteit van Chicago. De onderzoekers hebben de nachtrust van 95 personen uit een besloten communiteit in Sud Dakota met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 40 jaar als uitgangspunt genomen.
Na een week testen hebben zij ontdekt dat er een verband is tussen de eenzaamheid zoals die ervaren wordt en de kwaliteit van de nachtrust. Eenzame personen zouden gedurende de nacht vaker wakker worden (micro-awakenings) wat de nachtrust niet ten goede komt. Volgens de onderzoekers valt dit gemakkelijk te verklaren. Als je je eenzaam voelt, dan voel je het gemis aan sociale bescherming en daardoor blijf je ook ’s nachts nog alert. Vergelijk het met naar bed gaan terwijl je partner of je kinderen nog moeten thuiskomen. Je zult pas goed slapen als iedereen veilig in bed ligt.
Een warm badje kan helpen
Soms is er tegen eenzaamheid weinig te doen. Het gemis aan menselijk contact en liefde is niet iets dat je zomaar oplost. Maar volgens een studie van de Yale Universiteit is er wel een ‘lapmiddeltje’. Een warm bad zou wonderen doen en een surrogaat kunnen zijn voor menselijke warmte.
Reacties zijn gesloten.