In de strijd tegen cellulite worden er nog wel eens wat fouten gemaakt. Maar al te vaak wordt er gedacht dat met een drastisch dieet de sinaasappelhuid wel zal verdwijnen. Maar zo werkt het niet. Een streng dieet tekent je gezicht en kan je armen, borsten en hals een ‘leeg’ (om het woord ‘verlept’ niet te noemen) aanzien geven. En die sinaasappelhuid op dijen en billen? Die blijft! Ben je sterk afgevallen dan kan cellulite zelfs nog meer in het oog springen dan bij wat rondere vormen.
Een drastisch dieet is dus niet de oplossing. Gelukkig zijn er wel andere dingen die je kunt doen. In dit artikel willen we ingaan op cellulite en eetgedrag. Er zijn voedingsmiddelen en goede gewoontes aan tafel die je een handje kunnen helpen bij de strijd tegen cellulite.
Maar eerst nog even in het kort iets over cellulite zelf. Cellulite komt bij veel vrouwen van elke leeftijd voor en het heeft niets te maken met je gewicht. Heel kort door de bocht gezegd ontstaat cellulite door vochtophoping, meestal in de heupen, dijen en billen, die een chronische ontsteking van de vetmassa veroorzaakt. Deze vetmassa verhardt op den duur en zie hier die bobbeltjes en putjes.
Met de juiste voedingsmiddelen kun je heel wat doen om vochtretentie en de zwellingen die daarvan het gevolg zijn tegen te gaan.
Welke voedingsmiddelen helpen om vochtophoping tegen te gaan?
Vlees. Geef de voorkeur aan mager vlees (liever wit vlees). Er wordt wel geadviseerd om vlees bij voorkeur tijdens het avondmaal te eten. Het is niet duidelijk waar dit op gebaseerd is maar het lijkt ons dat het geen kwaad kan.
Vis. Het spreekt vanzelf dat verse vis de voorkeur heeft. Vis zou je het beste tussen de middag kunnen eten. Ook hier geldt weer dat niet duidelijk is waar dit op gebaseerd is.
Eiwitten als melk, yoghurt en kaas. Kaas bevat in de regel veel vet en zout. Kies daarom liever voor magere yoghurt en verse, jonge kaassoorten zoals ricotta en Hüttenkäse.
Vers fruit en verse groenten. Vers fruit en verse groenten zijn rijk aan vitaminen en mineralen en bevatten relatief weinig calorieën. Verder zitten er in fruit en groenten veel vezels en potassium, ideaal om cellulite tegen te gaan.
Groentensoepen en minestrones. Niet alleen zijn groentensoepen lekker en gezond en geven ze je al snel een verzadigd gevoel, maar het kookwater is ook rijk aan vitaminen en mineralen. En groentensoepen willen nog wel eens vochtafdrijvend werken!
Volkoren granen en peulvruchten. Dit zijn optimale energiebronnen en ze vormen een perfecte boost voor de stofwisseling. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel en zijn heel voedzaam.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit is rijk aan potassium, voedzaam en gezond, maar bevat wel behoorlijk wat calorieën. Kleine hoeveelheden dus!
Drie gouden regels om vochtretentie tegen te gaan
Regel 1: weinig zout
Regel nummer 1 om de strijd met cellulite aan te gaan, is de dagelijkse hoeveelheid zout die je binnenkrijgt terugbrengen. Zout en zoute voedingsmiddelen (snacks, kazen, vleeswaren als gerookte ham, salami) houden vocht vast. Breng je maaltijden liever op smaak met kruiden als oregano, salie of rosmarijn en voeg zo min mogelijk zout aan pasta, rijst en groenten toe. Een ander tip is om voedingsmiddelen uit blik of pot goed af te spoelen onder stromend water. Er wordt wel gezegd dat je met één olijf uit een potje al zo ongeveer je dagelijkse hoeveelheid zout binnen hebt. Waar of niet, het is in ieder geval goed om je bewust te zijn van de hoeveelheid zout die je dagelijks binnenkrijgt (ook van de verborgen porties).
Regel 2: drink veel water
Iedereen kent het advies maar brengen we het ook in praktijk? We herhalen het daarom nog maar een keer. Veel water drinken is goed voor je lichaam. Overigens is het het beste om water niet tijdens de maaltijden maar juist tussen de maaltijden door te drinken. Niet alleen helpt water in de strijd tegen cellulite maar het houdt de huid ook jong en elastisch. ’s Morgens en ’s avonds kun je ook voor groene thee of een kruidenthee kiezen.
Regel 3: meerdere eetmomenten in de loop van de dag
Het is een goede gewoonte om meerdere eetmomenten in de loop van de dag in te lassen. Behalve ontbijt (nooit overslaan!), lunch en diner voeg je een ochtend- en middagsnackmoment toe.
Een praktisch eetvoorbeeld
Je eetpatroon zou er ongeveer zou uit moeten zien. Let op! Dit is maar een voorbeeld en dan nog eens vooral toegespitst op de strijd tegen cellulite. Houd voor ogen dat variatie ook van groot belang is. Heb je twijfels of weet je niet goed hoe je je dagelijks eetpatroon moet inrichten, raadpleeg dan een specialist of dietist.
Ontbijt: je ontbijt is je energiebron voor de dag. Een perfect ontbijt bevat volkoren granen, fruitsap (sinaasappels, grapefruit of ananas), koffie, vers fruit, magere melk of magere yoghurt.
Ochtendsnack: optimaal is een fruitsap zonder toevoeging van suiker of een groentensap (verse groenten die je met de keukenmachine tot sap hebt gemaakt).
Lunch: denk hierbij aan een grote salade met magere kaas en een paar sneetjes volkoren brood. Of een groentensoep gevolgd door een rijke salade (zonder vette dressing natuurlijk) en fruit.
Middagsnack: verse fruit- of groentensap of fruit uit het handje.
Diner: volkoren rijst en een rijke salade (wederom zonder vette dressing) met bijvoorbeeld kip en gekookte groenten of groenten op de gril.