Modeontwerpers hebben altijd al van doorzichtig gehouden. Veel materialen zijn luchtig, vederlicht en vaak nogal doorschijnend. Nu zal niemand zich eraan storen als je op de catwalks het subtiele silhouet van een bil, borst of tepel ziet. Maar in het hedendaagse leven ligt dat toch wel even anders.
Modeontwerpers hebben altijd al van doorzichtig gehouden. Veel materialen zijn luchtig, vederlicht en vaak nogal doorschijnend. Nu zal niemand zich eraan storen als je op de catwalks het subtiele silhouet van een bil, borst of tepel ziet. Maar in het hedendaagse leven ligt dat toch wel even anders. Het is goed om te weten waar je grenzen liggen.
Kritisch kopen
Er zijn verschillende gradaties van doorzichtigheid. Sommige transparanties kunnen in het pashokje acceptabel lijken, maar verkijk je er niet op. Pas je een kledingstuk dat wel eens te transparant zou kunnen blijken, kom dan uit het pashokje en bekijk jezelf in de winkel in een spiegel met het liefst daglicht dat van achteren komt. Ten eerste weet je dan direct hoe je je ‘in publiek’ in dit kledingstuk voelt (het pashokje geeft een geborgen gevoel en brengt je veel minder snel in verlegenheid). Ten tweede kun je dan testen hoe doorzichtig het kledingstuk werkelijk is.
Een vuistregel
Je kunt checken of een stof (te) doorzichtig is door het materiaal op de rug van je hand te leggen. Kun je de nagels goed zien, dan is het stofje in de regel behoorlijk transparant en zit je vaak aan de grens of zul je in ieder geval zorgvuldig het ondergoed dat je eronder gaat dragen, moeten kiezen. (Foto: het kant van dit tuniekje bedekt heel subtiel de ‘kritieke zones’; té bloot is niet mooi)
Materiaal/kleur/model
Dunne materialen als tule en chiffon zijn riskant. Effen kleuren schijnen eerder door dan stofjes met een print of motiefje. Strakke kleding is eerder doorzichtig dan wijde kleding. Plooitjes en roesjes werken verhullend.
Combinaties van doorzichtige/niet doorzichtige materialen
Houd je van transparanties maar geef je jezelf niet graag ‘bloot’, ga dan voor kledingstukken die zijn samengesteld uit doorzichtige en niet-doorzichtige materialen (bijvoorbeeld een bloesje dat doorzichtig is op de schouders, armen en rug, maar dat een niet-doorzichtig plastronnetje heeft).
Bij twijfel niet doen
Heb je iets aangetrokken en twijfel je of het te doorzichtig is, dan is het advies: niet doen. Verlaat nooit je huis in iets waar je je niet helemaal op je gemak in voelt. Draag liever gelijk een hemdje onder je doorzichtige bloesje of een onderrok onder een te doorschijnende rok. Of neem het hemdje of de onderrok in je tas mee, voor het geval je uit de reacties van je omgeving opmaakt, dat je er iets te sexy bij loopt.
Stem je keuze af op de situatie
Draag je een (te) doorzichtige jurk naar je werk, dan verandert je dag in een nachtmerrie. Maar dezelfde jurk zal misschien heel andere (positieve) reacties tijdens een gala uitlokken. Een doorzichtig strandjurkje voor over je bikini is geen enkel probleem, een doorzichtige bikini weer wel. Houd rekening met de situatie en met het licht (daglicht is genadelozer dan kaarslicht of gedempt licht in de avond)
Het juiste ondergoed
Draag je een licht doorzichtige rok, jurk of broek (vooral witte broeken willen nog wel eens doorschijnen), kies dan voor het juiste ondergoed. Onder lichte tinten kun je het beste huidskleur ondergoed dragen. Dat zwart onder lichte kleuren niet geschikt is, weet iedereen, maar dat ook wit onder lichte tinten wel eens wil doorschijnen, wordt vaak vergeten. Kies ook het juiste model. Soms is een string het aangewezen model omdat het door de licht transparante stof niet meer te zien is, terwijl een (grote) onderbroek misschien wel zichtbaar is en daarmee juist het doorzichtige effect van je kleding accentueert. Hetzelfde geldt natuurlijk voor bloezen en lijfjes van jurken. Draag geen zwarte bh onder een dunne, witte bloes want je zult ‘m zien (tenzij je dit effect wilt bereiken natuurlijk).
Doorzichtige bloesjes
Doorzichtige bloesjes zijn een hoofdstuk apart. Je kunt met een bh alleen volstaan, als je er een jasje of vestje overdraagt. Het effect kan dan heel mooi zijn (en spannender dan dat je er een hemdje onder draagt), zeker als het jasje of vestje onder je boezem openvalt.
Vraag advies
Soms is het moeilijk om zelf te beoordelen of iets te doorzichtig is of niet (ook omdat je er vanuit een heel andere hoek naar kijkt). Vraag in geval van twijfel raad aan (betrouwbare) personen in je omgeving.
Wees zelfverzekerd
Kies je bewust voor een (licht) transparant kledingstuk en besluit je dat het ermee doorkan, denk er dan niet meer aan. Draag het met een zelfverzekerde houding, spiegel je niet in elke ruit om te controleren of je echt niets ziet, en waak ervoor dat je krom gaat lopen of een andere houding aanneemt, omdat je denkt dat het doorzichtige effect dan minder is.
Doorzichtige/blote kleding
Te doorzichtige of onthullende kleding kan averechts werken. Natuurlijk trek je er de aandacht mee en zal het complimenten en bewonderende blikken van vooral het mannelijk schoon opleveren. Maar ga niet te ver. Soms kan de balans opeens naar de andere kant doorslaan en dan wordt het ordinair, vulgair, belachelijk of zelfs exhibitionistisch. Vooral Hollywood-sterren willen deze fout nog wel eens maken.