De kerstvakantie, die vaak wordt beschreven als ‘de mooiste tijd van het jaar’, kan een uitdagende tijd worden als je voor het eerst alleen bent na een relatiebreuk of echtscheiding. Het weerzien met familie en vrienden kan een trieste herinnering zijn aan wat ooit een gedeelde ervaring was en nu pijnlijk afwezig is. Het is niet alleen je gebroken hart dat pijn doet, maar ook het schrille contrast tussen het leven dat je ooit voor ogen had en de realiteit waarin je nu leeft. Gedeelde tradities, herinneringen aan voorbije vakanties en dromen om samen een toekomst op te bouwen zijn… alles is in rook opgegaan.
Emoties waar je doorheen moet
Je begrijpt het al. Er staat je een emotionele tijd te wachten. Misschien kan het helpen als je weet wat je kunt verwachten.
Het verlies van gedeelde tradities
Een van de moeilijkste aspecten van de eerste kerst alleen, zonder je partner, is het verlies van gedeelde tradities. Of het nu gaat om het samen optuigen van de boom, het uitwisselen van cadeautjes of het kerstdiner met vrienden, die momenten zijn nu leeg. De rituelen waar je ooit samen met je partner naar uitkeek, lijken nu zinloos of zelfs (te) pijnlijk om ze alleen voort te zetten. Je kunt een emotionele leegte verwachten die zelfs isolerend kan werken.
De pijn van onvervulde verwachtingen
De feestdagen – met het vooruitzicht op het nieuwe jaar – zijn vaak gekoppeld aan toekomstdromen. Misschien had je je wel voorgesteld om kerstochtenden door te brengen met je partner en het gezin dat jullie dachten te stichten, samen een leven opbouwen, misschien hadden jullie plannen voor het komende jaar. Wanneer deze dromen in duigen vallen, wordt Kerstmis een sterke herinnering aan wat had kunnen zijn. Het contrast tussen het geïdealiseerde leven dat je voor ogen had en de huidige realiteit kan ondraaglijk lijken en je overspoelen met verdriet.
Eenzaam in een tijd van samenzijn
Kerstmis is bij uitstek een tijd van samenzijn en dat kan gevoelens van eenzaamheid versterken. Sociale media, commerciële reclames en zelfs losse gesprekken lijken allemaal te draaien om gelukkige koppels en gezinnen. Als je alleen bent, kun je de indruk krijgen dat de hele wereld bestaat uit verliefde en gelukkige stelletjes.
De psychologische impact van rouw en isolatie
Rouwen om het einde van een relatie is een complex emotioneel proces. Je rouwt niet alleen om het verlies van een persoon, maar ook om het leven dat je samen hebt opgebouwd en de persoon die je was binnen die relatie. Deze rouw kan gevoelens van verdriet, boosheid, verwarring en zelfs schuld omvatten. Als je er niets aan doet, kan het leiden tot een spiraal van isolatie, waarbij je terugtrekken een mechanisme wordt dat uiteindelijk het gevoel van eenzaamheid alleen maar verdiept.
Praktische tips voor de eerste kerst alleen
Hoewel de pijn van een scheiding niet moet worden onderschat (ook niet door de mensen om je heen), zijn er tegenmaatregelen die je kunt nemen om de kerstdagen door te komen en zelfs momenten van rust en hoop te vinden. Hieronder volgt een aantal tips die je kunnen helpen je emoties te beheersen en een pad naar genezing te creëren.
Sta jezelf toe om te rouwen
De eerste en belangrijkste stap na het einde van een relatie is om je gevoelens te erkennen. Het is normaal om je verdrietig, eenzaam of zelfs boos te voelen. Als je deze emoties onderdrukt, zullen ze na verloop van tijd alleen maar intenser worden. Een dagboek schrijven, praten met een vertrouwde vriend(in) of professionele therapie zoeken kan je helpen om op een gezonde manier te rouwen.
Het verleden niet idealiseren
Het is normaal om voorbije vakanties te romantiseren en je te richten op de hoogtepunten van je relatie. Dit kan echter leiden tot vervormd denken, waarbij je de redenen vergeet waarom de relatie eindigde. Oefen mindfulness om jezelf te aarden in het huidige moment, en erken dat het verleden vreugde bracht, maar ook problemen die je nu misschien geneigd bent te vergeten.
Creëer nieuwe tradities
In plaats van stil te staan bij verloren tradities, kun je proberen nieuwe te creëren. Het kan zo simpel zijn als het koken van een maaltijd met nu eens alleen dingen die jij lekker vindt, het kijken van een film die je leuk vindt, het creëren van nieuwe vriendschappen of het opnieuw oprakelen van vriendschappen die je had verwaarloosd. Het creëren van nieuwe rituelen kan je helpen om de feestdagen weer tot de jouwe te maken.
Beperk je gebruik van sociale media
Sociale media kunnen een mijnenveld zijn tijdens de feestdagen, vol met foto’s van gelukkige koppels en gezinnen. Als het scrollen door deze berichten je verdriet verergert, overweeg dan om een pauze te nemen van sociale media of je tijd online te beperken. Richt je in plaats daarvan op activiteiten die je vreugde en rust brengen.
Maak contact met anderen (zelfs als je daar geen zin in hebt)
Hoewel het instinct om jezelf af te zonderen sterk kan zijn, kan contact zoeken met anderen ongelooflijk helend zijn. Dit betekent niet dat je per se naar grote bijeenkomsten moet gaan als je daar geen zin in hebt. Een rustige kop koffie met een vriend of een telefoontje met een familielid kan een gevoel van verbondenheid creëren en je eraan herinneren dat je niet alleen bent.
Dingen die je beter kunt vermijden
Net zoals er dingen zijn die je kunt doen, zijn er ook gedragingen die je beter kunt vermijden tijdens deze emotioneel kwetsbare periode.
Vermijd drinken of overmatig middelengebruik
Alcohol of andere middelen gebruiken om verdriet te verdoven kan leiden tot ongezonde copingpatronen en gevoelens van depressie verergeren.
Isoleer jezelf niet volledig
Hoewel wat tijd alleen zijn helend kan zijn, kan jezelf volledig terugtrekken uit sociale interactie het gevoel van eenzaamheid verergeren en het moeilijker maken om later weer contact te maken.
Haast je niet in nieuwe relaties
Vakantie kan je onder druk zetten om de leegte op te vullen die je ex-partner achterliet, maar overhaast een nieuwe relatie aangaan voordat je volledig genezen bent kan leiden tot verdere emotionele complicaties.
Vermijd onrealistische verwachtingen van genezing
Genezing kost tijd. Zet jezelf niet onder druk om je op een bepaalde datum ‘beter’ te voelen en vergelijk jouw vooruitgang niet met die van anderen. Jouw pad is uniek en het is goed om stap voor stap te nemen.
De eerste vreugde momentjes
De eerste kerst alleen na een relatiebreuk of scheiding is ongetwijfeld een pijnlijke ervaring, maar het kan ook een kans zijn om te groeien. Hoewel de feestdagen niet meer zijn wat ze geweest zijn, kunnen ze een nieuwe betekenis krijgen als je opnieuw definieert wat deze tijd van het jaar voor jou betekent. Genezing is niet lineair en het is OK om een mix van emoties te ervaren tijdens dit seizoen. Door jezelf toe te staan om te rouwen, nieuwe tradities te creëren en steun te zoeken, kun je vrede en zelfs momenten van vreugde ervaren.
Onthoud dat deze kerst slechts een hoofdstuk is in je verhaal, niet het einde. Met tijd, toewijding en zelfliefde kun je vooruit en een toekomst vol nieuwe mogelijkheden creëren.
Klik hier voor relatietips voor de heren op ADVERSUS