Doutzen Kroes, Daphne Groeneveld, Rianne Ten Haken, Yfke Sturm, Saskia de Brauw. Het zijn stuk voor stuk bekende Nederlandse topmodellen. Maar ooit leidden ze een leventje zoals jij en ik. Nooit zullen deze meisjes het begin van hun carrière vergeten. Dat is het moment waarop hun leven ingrijpend veranderde.
Sommige modellen overkomt een modellencarrière omdat ze op straat worden aangesproken door een scout. Onverwacht vallen ze een totaal andere wereld binnen. Andere modellen dromen er al jaren van om model te worden en sturen actief foto’s naar modellenbureaus om te proberen hun droom te verwezenlijken. In dat geval moet je natuurlijk aan de vereiste criteria voldoen en is het belangrijk dat je weet hoe je het moet aanpakken.
Over dit laatste geval, het benaderen van een modellenbureau, interviewden wij tijdens de Fashion Week in Milaan Andrea Autieri van modellenbureau The Lab Models. The Lab Models managet ervaren modellen maar helpt ook beginnende modellen op weg. Andrea legt ons in dit interview uit hoe de eerste stappen op weg naar een modellencarrière eruit zien.
Wat moet je doen als je model wilt worden en denkt dat je aan de vereiste criteria (interessant gezicht, lengte, geproportioneerd lichaam) voldoet?
Allereerst maak je een rondje op internet om een lijst van serieuze modellenbureaus samen te stellen. Zoek op de website van deze bureaus naar de naam van de contactpersoon, telefoonnummer en email. Meestal vind je er ook aanwijzingen hoe je je moet aanmelden. Neem die aandachtig door en volg ze op.
Wij vragen bijvoorbeeld om vier niet professionele en niet bewerkte foto’s (zonder Photoshop en filters). Dat mogen selfies zijn of foto’s die je vriendin of je moeder van je heeft gemaakt. Het heeft geen zin om je anders voor te doen dan je bent, want denkt een bureau dat je interessant kan zijn, dan krijg je een uitnodiging om je te komen presenteren en dan komt de waarheid aan het licht. Dus ben je 1.73 zeg dan niet dat je 1.80 m lang bent. Wees serieus. Modellenwerk is geen spelletje.
Niet alle mooie meisjes kunnen ook daadwerkelijk als model werken. We kijken niet alleen naar gezicht en maten (die niet door ons maar door de modeontwerpers worden bepaald) en verder is het natuurlijk ook belangrijk dat je fotogeniek bent. Daarvoor geldt: je hebt het of je hebt het niet.
Veel meisjes die als model werken zien er in werkelijkheid onopvallend uit maar als de camera eraan te pas komt, zijn ze beeldschoon en prikken ze als het ware door het scherm heen! Dit komt omdat ze fotogeniek zijn. Dus ben je mooi, maar niet fotogeniek, dan is het jammer maar dan is een modellencarrière niet voor je weggelegd. Dit is iets dat de fotocamera voor je beslist. Ook als je je ogen tijdens het flashen niet kunt openhouden, kom je niet door de selectie heen. Het zijn allemaal objectieve criteria.
Stel dat je op basis van ingezonden foto’s wordt uitgenodigd, hoe ziet zo’n persoonlijke ontmoeting er dan uit?
Als een meisje hier op het bureau komt dan maken we een praatje. We hebben het over van alles en nog wat. Wat vooral belangrijk is, is de motivatie van het model. Hoe sterk is haar interesse in een modellencarrière? Want pas op, hoe mooi het misschien ook lijkt, het is niet ‘Ik ben model, dus ik leef in luxe en wordt rondgereden door een chauffeur. Integendeel. Het modellenwerk is keihard werken’.
Een voorbeeld?
Een doorsnee dag van een model hier in Milaan ziet er zo uit: de wekker om zes uur om een trein te nemen naar een locatie ergens in de provincie. Eenmaal daar aangekomen poseer je bij zomerse temperaturen op één dag in wel 70 verschillende outfits. En dat doe je allemaal zonder te transpireren en met een brede lach op je gezicht.
Het modellenwerk is dus zowel lichamelijk als geestelijk zwaar en je moet dat wel aankunnen. Ben je daar niet klaar voor, begin er dan niet aan. Pas als ik denk dat een meisje de kracht heeft om goed te werken, gaan we over tot het nemen van de maten en de lengte en maken we een paar foto’s met een digitale camera om de gelaatstrekken en de lichaamsproporties te analyseren.
Als dat allemaal in orde is dan maken we een programma voor testshoots en plannen we een paar lessen in waarin de basisregels voor het catwalk lopen worden bijgebracht (dat doen wij zelf)
, ook al zijn hiervoor geen vaste regels. Het zijn wederom de ontwerpers die de manier van lopen bepalen. Als je een show moet lopen, zal je ter plekke worden verteld of je langzaam of snel moet lopen, of je de muziek moet volgen of een bepaalde choreografie, of je je outfit moet interpreteren en ‘m tot leven moet brengen… Je moet dus niet alleen mooi zijn maar ook kunnen interpreteren.
Wat voor type model gaat op dit moment?
Als scout en agent zoeken wij naar verschillende types. Ontwerpers hebben zo hun eigen smaak. Je hoeft niet de allermooiste van de wereld te zijn, maar je moet wel iets hebben, iets uitstralen. En daar kijken wij op het moment van een ontmoeting naar. Als een meisje je iets doet, dan kan je toch in haar willen investeren, ook al is ze geen klassieke schoonheid of heeft ze niet de perfecte maten. Als je denkt dat het iets kan worden, dan werk je daar samen met het meisje aan. Totdat ze klaar is om castings te gaan doen en de ontwerpers haar zullen opmerken, net zoals wij als scout en agent haar in eerste instantie hebben opgemerkt en gewaardeerd.
Met dank aan Andrea Autieri van http://www.thelabmodels.com/, modellenbureau in Milaan