Wie de tekst op crèmepotten of tubes of op bijsluiters van crèmes wel eens leest, zal ongetwijfeld bekend zijn met de termen ‘emollient’ (‘verzachtend’) en ‘moisturizer’ (‘hydraterend’). Maar niet iedereen zal precies voor ogen hebben wat die termen nu eigenlijk betekenen. Ze worden bovendien nog wel eens door elkaar gehaald.
De bekende Amerikaanse dermatologe Zoe Diana Draelos doet in haar vele, interessante en verhelderende publicaties het verschil uit de doeken.
Kort gezegd zou je kunnen zeggen dat volgens Draelos het merendeel van de hydraterende crèmes inderdaad verzachtend is maar omgekeerd geldt niet dat crèmes met de benaming ‘emollient’ steeds hydraterend of vochtinbrengend zijn.
Draelos zet vooral een vraagteken bij de goedkopere, verzachtende crèmes (emollients) die een zachte huid beloven. Het verzachtende effect wordt volgens de toonaangevende cosmetologe vooral verkregen door bestanddelen als siliconen, plantaardige oliën of minerale olie die zich tussen de beschermende huidcellen van de bovenste huidlaag, de corneocyten, vastzetten.
Deze bestanddelen voelen zacht en fijn aan op de huid en zorgen voor een prettig gevoel maar zijn weinig of niet hydraterend. Het verzachtende effect zou bovendien slechts tijdelijk zijn en om het effect te behouden met het product meerdere malen aangebracht worden.
Hydraterende crèmes verbeteren net zoals verzachtende crèmes het aanzien van de huid en bevatten dezelfde bestanddelen als de verzachtende crèmes met dat verschil dat ze vaak een grotere verscheidenheid aan bestanddelen bevatten en dat de concentratie ervan hoger is. Deze crèmes leggen als het ware een filmpje over de huid zodat vochtverdamping wordt tegengegaan.
Ook zijn er in dit soort crèmes vaak bestanddelen te vinden die in staat zijn om vocht vast te houden. Dit soort types hydraterende crèmes zullen volgens Draelos het aanzien van de huid verbeteren en voor een jeugdiger voorkomen kunnen zorgen. Nog geraffineerder zijn volgens Draelos bovendien die crèmes waarin de hydraterende componenten worden gebruikt om actieve bestanddelen binnen de huid te ‘vervoeren’ en verspreiden.